top of page
DO0A4935.png

"Je lichaam vertelt het verhaal van waar het even niet meer stroomde"

​

Individuele sessies

​​

​​​

Lichaamsgerichte therapie biedt effectieve ondersteuning bij fysieke, mentale en emotionele klachten, zoals: 


•   Lichamelijke klachten, spanningen of chronische vermoeidheid
•   Angsten of depressieve klachten
•   Ingrijpende ervaringen die niet of onvoldoende zijn verwerkt, posttraumatische klachten
•   Structurele problemen thuis, in de omgeving of op het werk, waarbij je telkens weer vastloopt
•   De ervaring vastgelopen te zijn binnen andere hulpverlening, het gevoel te hebben dat                praten alleen niet voldoende helpt

​​​​​​

Wat kun je verwachten?

​

Tijdens de sessies leer je bewust te worden van je lichaam en de signalen die het je nu geeft. Hierdoor kun je ervaringen uit het verleden gaan herkennen en een plek geven. Samen werken we eraan oude, belemmerende patronen los te laten. In jouw tempo zorgen we ervoor dat vastgezette spanning weer in beweging komt en dat je de beweging die je ooit moest stoppen weer af kan maken. Zo krijg je weer vrijheid in je lichaam en je geest.

​

Het doel is dat je niet alleen op mentaal niveau, maar ook fysiek kunt verwerken wat er is gebeurd. Je leert dat je nu andere keuzes kan maken dan vroeger. Je krijgt dan meer grip op je leven. En wat is het fijn dat áls je dan weer een keer in een uitdagende situatie komt, je jezelf beter kan heroriënteren en dat je sneller kan terugkeren naar wat goed is voor jou. Je kunt dan zelf de keuze te maken om door te gaan met wat je doet, of om het deze keer anders te doen.
​

Werkwijze

​

Om herinneringen en emoties zoals angst, verdriet, boosheid, vreugde en plezier te doorvoelen, maken we in de lichaamsgerichte (psycho)therapie gebruik van verschillende technieken. Naast gesprekstechnieken kan dat zijn: 

​​​​​​

  • Gestalt therapie

  • Innerlijk kind-werk (Voice Dialogue)

  • Ademtherapie en rebirthing

  • Beweging en lichaamsbewustzijn

  • Aanraking

  • Bio energetica

  • Meditatie en geleide fantasie​

​​

​Hoe verloopt een traject?

​​

1.  Kennismakingsgesprek

We starten met een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. In dit gesprek leer je mij kennen en kan je onderzoeken of deze vorm van therapie aansluit bij jouw behoeften.

2.  Intakegesprek

Als je besluit verder te gaan, plannen we een intakegesprek in. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw hulpvraag en zal ik je vragen stellen zodat we een helder beeld krijgen van wat je nodig hebt. 

3. Sessies

Na de intake starten we de met de sessies. Dit kan een kort traject zijn om een speifiek probleem aan te pakken, of een langer traject waar in we dieper ingaan op terugkerende patronen en blokkades. Er zijn veel mogelijkheden, en ik denk graag met je mee om te bepalen wat het beste bij jou past.

​

Ben je benieuwd of deze therapie bij je past? Neem gerust contact op voor een kennismaking.

Anker Individuele sessies

Lichaamsgericht 

​

Via je lichaam ervaar je de wereld. Al vanaf de conceptie reageert het op de omgeving waarin het opgroeit. Je lichaam is enorm intelligent en beschermt je tegen ervaringen waar je destijds niet mee om kon gaan. Bewust of onbewust heeft dit jou beïnvloed en geleid tot het ontwikkelen van bepaalde patronen en overtuigingen. Als je ervaringen minder positief waren, kan het zijn dat je hebt geleerd te stoppen met voelen. Of misschien ben je bepaalde situaties gaan vermijden, misschien heb je bepaalt dat het er voor jou niet is, dat je niet de moeite waard bent of dat je eerst iets moet geven voordat je iets kunt ontvangen.​​

​

Al deze informatie ligt opgeslagen in je cellen. Je lichaam vertelt het verhaal van de momenten waar het even niet meer stroomde en hoe je daar mee om bent gegaan. Het zijn de situaties waarin je jouw natuurlijke beweging niet kon afmaken en je, als beste oplossing op dat moment, van jezelf bent weggegaan. Vaak blijven we deze vroeg aangeleerde patronen onbewust herhalen in ons huidige leven.  
 
Tijdens lichaamsgerichte psychotherapie onderzoeken we samen de opgeslagen informatie, inclusief de emoties en gedachten die daar bij horen. In deze therapie kijken we ook voorbij het verhaal. Het is eigenlijk is niet eens zo belangrijk wat er precies gebeurd is. Dat weten vaak ook gewoon niet. Het gaat erom hoe jouw lichaam er nu nog steeds op reageert. Dát wordt de  ingang van de therapie.
 
De meeste patronen zijn ontstaan in de tijd waarin je nog geen taal kende. Juist daarom is je lichaam de meest betrouwbare ingang om toegang te krijgen tot deze informatie. We gebruiken de wijsheid van je lichaam om opnieuw verbinding te maken met jezelf.
​
​
rivier-
A2 Innerlijk Kind Werk

Innerlijk kind werk   

 

​

Binnen de lichaamsgerichte (psycho)therapie bestaan verschillende vormen. Ik ben opgeleid in de Primal Rebirth therapie (PRT), een holistische methode waarin het innerlijk kind centraal staat.

​

Deze therapie is gebaseerd op het inzicht dat de ervaringen die je in je vroege jeugd opdoet, bepalend zijn voor hoe je jezelf, anderen en het leven ervaart. Tijdens je geboorte en in de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor al je overtuigingen. Hieruit komen in het latere leven vaak onbewuste negatieve overtuigingen en gedragspatronen voort, die het leven negatief kunnen beïnvloeden. 

​

Door je innerlijke kind te leren kennen, kom je in contact met de jonge versie van jezelf die deze overtuigingen en patronen heeft ontwikkeld. Samen onderzoeken we wat jouw innerlijk kind nodig had maar niet heeft gekregen. Dit kan gaan om liefde, veiligheid, erkenning of vrijheid. Door dit bewust te worden, kun je leren jezelf nu te geven wat je destijds miste.

​
 

Herfstwandeling

Traumawerk   

 

​​​

Er kunnen veel ingrijpende dingen gebeuren in een mensenleven. Dankzij recent onderzoek van experts zoals Pat Ogden, Stephen Porges, Janina Fischer, Bessel Van der Kolk, Peter Levine en Gabor Maté, begrijpen we steeds beter hoe trauma ontstaat en hoe het zich in het lichaam vastzet.

 

Wat gebeurt er bij trauma?

​

Wanneer je leven bedreigd wordt of je langdurig aan chronische stress wordt blootgesteld, kan je zenuwstelsel overweldigd raken. Het is dan niet meer in staat om prikkels effectief te verwerken, en je herstellend vermogen wordt verstoord. In zulke situaties wordt er een grote hoeveelheid energie opgeroepen, maar deze wordt niet volledig ontladen.  IN plaats daarvan kan die energie zich in een bevroren toestand vastzetten in het zenuwstelsel. 

Dit kan blijvende effecten hebben, zoals: 

 

Psychische symptomen: angst, schaamte, emotionele verdoving of hechtingsproblematiek. Lichamelijke klachten: spanning, pijn of andere fysieke problemen. 

​​

Trauma is  dus niet alleen een mentale ervaring, maar een fysieke toestand die opgeslagen ligt in het lichaam.

​​

Waarom lichaamsgerichte therapie?

​

Trauma zet zich vast in het lichaam, en daarom is het belangrijk stapje voor stapje weer in beweging te komen. Om weer emoties te kunnen voelen en verwerken, is contact maken met je lichaam een voorwaarde. Vandaar dat de lichaamsgerichte aanpak bij ontwikkelingstrauma en bij shocktrauma zo waardevol is. 

 

We weten dat ons lichaam een aangeboren intelligentie heeft om zichzelf te helen. net zoals je lichaam bij een gebroken bot automatisch aan herstel werkt, beschikt het ook over een diepgaande helende kracht voor psychische en emotionele processen. In de lichaamsgerichte (psycho)therapie gebruiken we deze intelligentie om niet alleen het lichaam, maar ook de psyche te ondersteunen bij herstel. 

​

​Ook is er dankzij bovengenoemde onderzoekers veel meer kennis over hoe ons zenuwstelsel reageert op uitdagende situaties. Lichaamsgerichte therapie richt zich erop het zenuwstelsel te helpen gezonde reacties te ontwikkelen. Hierdoor kunnen traumaresponsen worden omgevormd tot nieuwe, constructieve ervaringen. 

Dit creëert een hernieuwde balans in je systeem waardoor er een nieuwe ervaring ontstaat. 

 

Zo wordt je lichaam weer de veiligste plek ter wereld. 

 

 

Werken met trauma vraagt om verdieping als therapeut. In de trauma opleiding van het AUMM instituut heb ik de vaardigheden geleerd om in alle zorgvuldigheid, begrip en met respect voor het tempo van jouw proces te werken met trauma. ​
 

A3 Traumawerk
Eindeloos zand

"Trauma is niet wat er met je gebeurt, het is wat er in jou gebeurd als gevolg van wat er met je gebeurd is"

- Gabor Maté - 

Geboortewerk   

 

 

​Recente inzichten laten zien dat ons psychologische leven veel eerder begint dan we lang hebben gedacht. We weten nu dat ons lichaam zich ook sensaties herinnert uit de tijd rondom de conceptie, de innesteling, de tijd in de baarmoeder, de geboorte zelf en de  eerste levensdagen. Deze herinneringen zijn opgeslagen in ons impliciete geheugen. Er kunnen nog geen woorden aan verbonden worden. Ze worden echter wel gevoeld in ons lichaam. 

​

Hoe beïnvloedt je start jouw leven?

​

Wanneer je start onveilig of overweldigend was, kan je lichaam in een overlevingsstand zijn gegaan. Samentrekken, terugtrekken of jezelf afsluiten kunnen verdedigingsmechanismen zijn die je in die vroege periode hebt ontwikkeld. 


In het geboortewerk onderzoeken we thema's die zo vroeg ontstaan zijn. Het is fascinerend om te ontdekken wat je lichaam laat zien en hoe vroeg jouw eerste imprints zijn ontstaan. En ook hoe verhelderend het kan werken om bewustzijn te creëren op, eerder niet verklaarbare angstreacties of andere programma's van je lichaam. We onderzoeken:​

​

  • Prenatale ervaringen
    Tijdens de zwangerschap maak je als baby al veel mee. De stemming, stress en ervaringen van je moeder kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van jou als kind in de baarmoeder. Denk aan gevoelens van veiligheid, verbinding en rust, maar ook aan stress of spanning.

  • De geboorte zelf
    De manier waarop jouw geboorte verlopen is – of deze soepel, moeizaam, traumatisch of ingrijpend is – kan diepe sporen achterlaten. Bijvoorbeeld door een keizersnede, vacuümverlossing, zuurstoftekort of een langdurige bevalling. Deze ervaringen kunnen onbewuste patronen vormen, zoals angst, het gevoel van onveiligheid, of moeite met overgave en controle.

  • De vroege levensfase
    De eerste uren, dagen en maanden na de geboorte zijn cruciaal voor hechting en vertrouwen. Een veilige start, huid-op-huid contact en verbinding met je ouders zijn essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Verstoring in deze periode kan invloed hebben op de emotionele basis van een kind.

​

We onderzoeken in de sessies hoe je deze ervaringen in beweging kan brengen en eventuele spanning kan ontladen, zodat er ruimte ontstaat voor een nieuwe beweging of ervaring. 

​

Hoe je bent geboren heeft een diepe impact op de rest van je leven. Vraag jezelf eens af: Hoe loop in jij in je dagelijks leven (onbewust) tegen jouw geboorteverhaal aan?​

​

​​​

Hoe wordt geboortewerk ingezet?

​

Geboortewerk kan onderdeel zijn van een al lopend therapeutische proces. Maar het is ook mogelijk specifieke sessies te boeken om dit deel van je leven te onderzoeken. Het biedt een diepgaande en waardevolle aanvulling voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de oorsprong van patronen en reacties. 

​

Ik ben opgeleid in dit bijzondere werk door ​Vasna van Haalen,  Aumm instituut. 

​

​

A4 Geboortewerk
grote boom

 “Verreweg het grootste deel van ons gedrag en onze emoties die we als volwassene hebben, valt terug te voeren op de manier waarop ons leven bij conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder eruitzag, en hoe we geboren zijn.”

– Anna Verwaal - 

Praktische Informatie   

 

​

​

A5 Praktische Informatie
1L9A6604_edited.jpg

"Het leven wil niet dat we lijden. Het leven wil dat we helen"
 
bottom of page